Mijn eerste micro-revolutie

Geschreven door onze founder Chantal Inen

Mijn ouders maakten me als blije zesjarige lid van de Wereld Natuurfonds-Club. Elke week ontving ik een setje kaarten. Op de voorkant een foto van een bedreigde diersoort en op de achterkant wat uitleg. Mijn eerste spreekbeurt ging over de reuzenpanda, dat snap je, en ik wilde geen vlees meer eten. Het duurde even voordat dat geaccepteerd werd thuis… Maar ik wilde meer doen. Wat nou als ik dieren zou tekenen en die zou verkopen? Ik maakte tien tekeningen. Drie buren betaalden een gulden. Dit was een hit! Ik overtuigde mijn broertje Patrick en vriend Nicky om mee te doen en in een middag hebben we samen 90 gulden voor het WNF opgehaald.

Toen iemand laatst vroeg wat een micro-revolutie nou precies is en wat mijn eerste micro-revolutie was, kwam ik hierbij uit: ‘Een positieve verandering die plaatsvindt in een sociale of economische situatie. Startend in een kleine groep, waar een grotere groep mensen bij betrokken kan raken. Een ondersteunende, vrije flow zonder starre ideologie of dogma’s, die de potentie heeft om uit te groeien tot iets groters. In dienst van een duurzame, vrijdenkende, diverse wereld.’ Zoals met de impact cases die we vanuit The Punchy Pack opzetten. Daar heb je een klein team met young professionals en directielid, daaromheen zo’n 40 betrokken collega’s plus dan de doelgroep.
 

IMG_2667.jpg

Zelfs in mijn petieterige voorbeeld vind je alle stappen voor een micro-revolutie terug:

1. Waar ligt je passie? Met welk Sustainable Development Goal voel je je verbonden?

2. Waar ligt je talent en wat biedt dat de ander? In mijn geval hield ik op dat moment van tekenen en kregen de buren een goed gevoel door dit plan te steunen.

3. Start een pilot en onderzoek wat werkt. De betalende buren kozen de panda-tekening, dus daarna tekende ik alleen nog maar panda’s.

4. Wie zijn jouw Nicky en Patrick? Wie kan jou helpen je plan groter te maken? 

 

Geen idee of de doelgroep in deze (de panda ; ) er iets aan had. Dus de eerste echte micro-revolutie waar ik nog steeds effect van zie, is de Punchy Pack zelf. Ik wilde leiders en jongeren bereiken die net als ik dachten ‘Dit kan anders, kunnen we niet verdienen en goed doen tegelijkertijd?’. Ik vond zo’n 30 mensen uit mijn studenten-netwerk met datzelfde gevoel. We zijn meer mensen gaan uitnodigen en ik ben met jongerenorganisaties in gesprek gegaan. Toen ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aanklopte, zeiden die meteen ‘ja gaaf’. Waarna er interessante sprekers aansloten en de minister volgde. Al in het eerste jaar ontstond een club van 100 mensen. En die krachtige golf werd steeds groter. En nu ik er zo over vertel, is dat misschien hoe je een micro-revolutie in al z’n simpelheid kan herkennen. Een eerlijke en open energie die, in dienst van iets groters, moeiteloos veel in beweging kan brengen omdat anderen de positiviteit herkennen en daar deelgenoot van willen zijn.

 

Geschreven door onze founder Chantal Inen

Previous
Previous

How technology will be the enabler of Impact according to Alumnus: Eli Geoffroy

Next
Next

Interview with Faisal Setoe